30 November -1

ERP - myth and reality

Intreprinzatorii si conducerile societatilor comerciale recunosc importanta utilizarii instrumentelor informatice pentru gestiunea afacerii. Un business de succes este conditionat de stiinta de a organiza intr-un mod coerent informatii privind aprovizionarea (cereri de oferta, oferte, comenzi, contracte, preturi, receptii, cantitati, calitate etc), fluxuri de plati si efecte, miscarile de produse in interiorul societatii, gestiunea productiei (necesar, planificare, consumuri, costuri etc). Cu cat un business se dezvolta in termeni financiari si operationali, este cu atat mai critic sa aiba implementat un sistem informatic integrat de gestiune a afacerii.
Termenul consacrat pentru aceste sisteme de gestiune este ERP (in engleza pentru Enterprise Resource Planning).

UNU LA MIE

Practica business vest-europeana arata ca societatile comerciale aloca in medie un buget de unu pana la cinci la mie din cifra de afaceri anuala pentru intretinerea sistemului ERP, incluzand in acest buget costul de licente si mentenanta. La aceste costuri se adauga bugetul implementarii initiale a sistemului care consta in general intr-o investitie in server si accesorii, plus costul consultantei asociate implementarii.
ERP_Mill.jpg
Acest articol urmareste sa aduca in lumina avantajele, limitarile si punctele critice care trebuie luate in considerare in legatura cu decizia de utilizare a unui sistem de gestiune informatic. Calatoria noastra incepe prin a determina de ce un sistem ERP este o unealta eficienta in business management, si isi propune sa identifice ce argumente pot face diferenta dintre o implementare de succes sau un esec managerial. In final, ne propunem sa punctam cateva practici recomandate in literatura de specialitate in scopul asigurarii unor premise favorabile obtinerii de avantaje maxime din utilizarea sistemului integrat.


VRETI SA PRELUATI CONTROLUL? LUATI UN ERP

Chiar si in perioade economice nefaste (mai ales in aceste perioade) in care companiile cauta intens sa gaseasca modalitati de reducere a costurilor pentru a se mentine in piata, multi dintre conducatorii de societati comerciale decid sa implementeze un sistem de gestiune ERP, sau sa optimizeze sistemul existent, chiar daca asta implica evident cheltuieli de zeci sau sute de mii de euro. De ce se intampla asa? Aceasta deoarece un sistem ERP, atunci cand este ales si implementat corespunzator, sprijina intocmai cresterea eficientei operationale si deci reducerea de costuri. Pe termen scurt, acesta creaza o vizibilitate corecta a rentabilitatii, punctelor tari si punctelor slabe ale societatii (pierderi) si ajuta la determinarea cauzelor. Pe termen lung, sistemul creaza premisele pentru optimizarea practicii business si fluxurilor operationale, reducerea timpilor pierduti cu formalitati birocratice de raportare si administrare a datelor (eliberand resurse umane care pot astfel fi mai bine utilizate) si nu in ultimul rand contribuie semnificativ la cresterea valorii corporative adica valoarea marcii in piata.

Sistemele ERP nu sunt simple aplicatii de contabilitate. In fapt, contabilitatea nu este intocmai cel mai remarcabil castig al implementarii unui sistem de gestiune integrat. Din contra, ERP este un instrument corporativ, care conecteaza pe aceeasi platforma utilizatori cu responsabilitati distincte, dar care implica schimbul de informatii intre departamente si responsabili.

Super_ERP.jpgDe exemplu, un angajat de vanzari al unui mare lant de distributie va putea, utilizand un sistem integrat din categoria ERP, sa raspunda imediat solicitarii primite din partea unui client cu privire la data si pretul la care va fi disponibil un produs care momentan nu se afla in stoc in locatia respectiva. El va putea verifica disponibilitatea articolului in alte depozite aflate sub controlul societatii, fie aflate in proprietate sau exploatate in parteneriat, respectiv va putea afla imediat si informa clientul daca sortimentul in cauza face obiectul unor noi comenzi de aprovizionare, plus pretul la care va fi disponibil acest produs o data cu noile loturi de aprovizionat.

AVANTAJE COLATERALE

Experienta arata ca, pe termen scurt, cel mai mare castig al unui sistem ERP este acela ca acesta ofera managamentului instrumente prin care sa CONTROLEZE afacerea. Pe termen lung, exista deasemenea avantaje competitive dintre care unul important este acela ca implementarea forteaza implicit o reasezare a fluxurilor de activitati in sensul unei mai bune vizibilitati a utilizarii resurselor unei organizatii si automatizarii anumitor procese formale si/sau comunicationale intre sectoare adiacente ale aceleiasi societati.

Spre exemplu, in cazul unui producator din industria agroalimentara, materiile prime, semifabricatele si produsele finite erau operate intr-o singura gestiune, iar responsabilitatea acestei gestiuni era impartita intre un numar mare de persoane. Implementarea unui sistem recunoscut cum este sistemul SAP a permis structurarea stocurilor si miscarilor pe mai multe gestiuni, intre care diferitele materiale sunt transferate de exemplu din gestiunea de materii prime in gestiunea de productie cu evidentierea diferentelor de cantarire la punctul de iesire din magazie, respectiv punctul de consum in gestiunea de productie. Aceasta procedurare a realizat implicit responsabilizarea personalului gestionar, cu atat mai mult cu cat fiecare sef de depozit are o arie de control bine definita, in care pierderile/castigurile din manipularea stocurilor sunt clare si vizibile.

Prin utilizarea unui sistem integrat, managementul capata un acces direct, obiectiv si nemijlocit la acele rapoarte care ii servesc in deciziile importante prrivind organizatia. Nu mai este deci nevoie sa utilizeze resurse umane insemnate care sa preleveze informatii din aplicatii diferite, pe care sa le prelucreze si grupeze in forme sintetice care sa raspunda asteptarilor manageriale.

CARE ESTE OFERTA?

O premisa esentiala in succesul unui proiect ERP este alegerea corecta a sistemului. Actualmente sunt disponibile in piata de consultanta sisteme de gestiune de toate felurile, bazate pe tehnologii de programare si administrare variate.

Recomandarea oricarui consultant serios este alegerea unui sistem utilizat deja intr-un numar amre de proiecte, deci demonstrat practic. Aceasta este o garantie a fiabilitatii platformei. Costul unui sistem de gestiune nu este un indicator absolut al reusitei proiectului: de exemplu este total contraindicat pentru o societate mica sa achizitioneze un sistem de gestiune din portofoliul binecunoscutei societati germane SAP. Complexitatea unei platforme cum este SAP poate crea dificultati majore unei societati mici. In oferta de consultanta AEROSTRADA, de exemplu, pe langa SAP, exista disponibil sistemul de gestiune OPENBRAVO, mai redus ca grad de complexitate si ca buget. Va invitam sa aflati mai multe detalii despre oferta AEROSTRADA accesand acest LINK.
ABONARE NEWSLETTER
ALTE ARTICOLE
30 November -1
ERP - myth and reality
Business managers worldwide acknowledge the benefits of using IT instruments in decision making and